By organizm ludzki dobrze funkcjonował powinien mieć również odpowiednie zasoby budulca, a podstawowym jest białko. Organizm ludzki nieprzypadkowo zawiera aż 15 proc. rozmaitych białek, które znajdują się nie tylko w kościach, mięśniach, włosach i skórze, ale również w hormonach i enzymach. Są niejako przekaźnikami składników odżywczych do krwi. Jednak bywa, że zaczynają komuś boleć kolana, z wiekiem zaczyna marszczyć się skóra, paznokcie nabierają dziwnego zabarwienia. Najczęściej przyczyną jest niedobór kolagenu, czyli głównego białka budulcowego.
Przyczyny braku kolagenu
Przyczyn niedoboru kolagenu może być kilka i niekoniecznie jest to głównie starzenie się organizmu. Czasem są to czynniki genetyczne, ale najczęściej jest to nieprawidłowa dieta, mało zasobna w białka. Nierzadko białka są szybko spalane w wyniku wyczerpującej pracy fizycznej lub systematycznego uprawiania sportu. U sportowców zwiększa się zapotrzebowanie na białko. Zaleca się nawet by dzienna dawka sprowadzała się do 2 g na kilogram masy ciała.
Dodatkowo sportowcy (między innymi piłkarze, narciarze i biegacze) mają problemy ze ścieraniem się tkanki chrząstnej w stawach. W takich wypadkach niezbędne jest przyspieszone uzupełnienie kolagenu, a nie zawsze w takich wypadkach wystarczy odpowiednia dieta. Lekarze zalecają wtedy dodatkowo spożywanie większej ilości galaret i galaretek.
Zatem niedobory można uzupełniać uzupełniając codzienny jadłospis produktami zawierającymi białka. Mimo to nie zawsze są to sposoby wystarczające, zwłaszcza jeśli chodzi o sportowców, pracowników fizycznych i osoby starzejące się.
Jak zahamować lub spowolnić degradacją kolagenu?
Zapotrzebowanie organizmu na białko, w tym również na kolagen, nie zawsze idzie w parze z apetytem na jaja, ryby i białe mięso. Dobrym wyjściem może być dodawanie bezsmakowego, sypkiego, czystego kolagenu do produktów, które nam odpowiadają, na przykład do jogurtów lub płynów, które spożywamy na co dzień.
Dlaczego czysty, sypki kolagen? Ponieważ w dostępnych produktach zawierających kolagen (bardzo często tylko śladową ilość) znajdują się również konserwanty.
W uzupełnianiu niedoborów świetnie się sprawdza kolagen w proszku. Bez trudu można go zastosować w codziennej diecie. Stuprocentowy kolagen, bez dodatków i konserwantów można zakupić w wielu sklepach internetowych, takich jak np. collagenshop.pl.
Przy systematycznym spożywaniu rybiego kolagenu pozytywne zmiany w kościach i na skórze dadzą się szybko odczuć i zauważyć.